Archive for Marijke

Verwacht / expected

lijnpoot

Indien u interesse heeft in een pupje, neem dan gerust contact met ons op via email of per telefoon, 0629217398  of   info@allemastate.nl

If or When You have any  interest in a puppy, you can contact us through email or Phone, +31 6 2921798  or  info@allemastate.nl

lijnpoot

Eind maart / begin april verwachten wij pups uit de combinatie:

Kampioen Neibade’s Wonderful Life (Tinus)

Tinus

Tinus

X

Kim fan Allemastate (F1 Outcross x poedel)

Kim

Kim

 

Indien u interesse heeft in een Pupje, neemt u dan gerust contact op via email of per telefoon. 0629217398    info@allemastate.nl

If or When You have any  interest in a puppy, you can contact us through email or Phone, +31 6 2921798  or  info@allemastate.nl

lijnpoot

 

Tijd voor een nieuwe weg

Na alweer behoorlijk wat jaren ervaring als fokker van rashonden en van Griffons/Petit Brabancons en Mopshonden in het bijzonder, is het goed om de balans op te maken. De valkuil van de routine en de gewenning is erg groot. We zijn veel gaan houden van de hondjes en ze maken een belangrijk onderdeel uit van ons gezin.

Toch zien we een aantal dilemma’s waaraan we niet voorbij willen gaan. De belangrijkste is de gezondheid en de ademhaling. We hebben ook honden met een lange snuit zoals een Friese Wetterhoun een Dwergpincher en een Bouvier en we zien dus dagelijks dat deze honden gezegend zijn met o.a. een veel betere ademhaling.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat rashonden populaties kampen met een behoorlijke hoge mate van inteelt. Ook is het wetenschappelijk aangetoond dat de vorm van een brachycefaal (kortsnuitig) hondenhoofd per definitie ongezond is (Gert ter Haar).

Het is altijd moeilijk om in te schatten wanneer uiterlijke kenmerken het welzijn van een hond onverantwoord schaadt. Het is eenvoudig te stellen dat bijvoorbeeld een goede ademhaling het welzijn positief beïnvloedt, terwijl benauwdheid het welzijn ernstig schaadt. Griffons/Petit Brabancons ademen over het algemeen goed. Toch willen we de lat aanmerkelijk hoger leggen. De kans op o.a. brachycefaal obstructief syndroom moet zo klein als mogelijk zijn. Een hond mag niet benauwd zijn of anderszins lijden ten gevolge van uiterlijke kenmerken die te extreem zijn geworden. Helaas is fokken zonder risico’s op ziekte niet mogelijk maar een fokker kan wel maximaal zijn of haar best doen om gezonde honden te fokken. Dit proberen wij ook en wel o.a. door middel van Outcross

OUTCROSS

Hoe doen we dit:

–        We zetten alleen Griffons en Petit Brabancons en kruisingen daarvan in voor de fokkerij die vrij zijn van knieproblemen en die een oogonderzoek op erfelijke oogziekten (ECVO test) hebben ondergaan. En bij wie door middel van een MRI scan is aangetoond dat ze vrij zijn van syringomyelie (een nare hersenaandoening die voorkomt bij kleine hondenrassen, waarbij er te weinig ruimte voor de hersens is). Bovendien wordt van iedere hond het DNA onderzocht op 170 mogelijke erfelijke aandoeningen (Embark, MyDogDNA).

–        We kruisen deze Griffons/Petit Brabancons met honden van een ander ras of met een kruising waarvan de voorouders bekend zijn. Deze honden moeten een gezonde anatomie van de schedel hebben.

–        De honden die we inkruisen moeten voldoen aan de eisen op het gebied van gezondheid die voor dat ras gelden. Ook moeten ze voldoen aan de normen die door de overheid zijn gesteld. Ze moeten dus een snuit hebben. De ogen moeten voldoende diep in de schedel liggen. De neusgaten mogen niet te vernauwd zijn en de honden mogen geen neusrol hebben ten gevolge waarvan er haartjes in de ogen kunnen steken.

–        We streven ernaar om te fokken op natuurlijke wijze dus we hebben een sterke voorkeur voor natuurlijke dekkingen en natuurlijke geboorten.

–        Onze eerste ervaringen leren ons dat de snuit van de Griffon/Petit Brabancon weer korter (te kort) wordt wanneer we een nakomeling uit een eerste generatie raskruising (F1 generatie Griffon/Petit Brabancon x ander ras – 50%/50%) weer kruisen met een raszuivere Griffon/Petit Brabancon. Hierdoor ontstaan er toch weer risico’s dat de sluitlengte te weinig wordt en daardoor kwaliteit van de ademhaling minder.

We zullen het allemaal moeten ontdekken want deze kennis staat nog in de kinderschoenen.

De ontwikkelingen in het Outcross project kunt u HIER zien.

Deskundige begeleiding 

We zijn in gesprek met het expertisecentrum genetica gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht om ervoor te zorgen dat fokprogramma’s (waarbinnen kortsnuitige honden door middel van outcross met honden met een gezonde schedel voldoende snel gezonder worden) deskundig begeleid worden.

Zo kunnen honden die voor deze fokprogramma’s worden ingezet in de toekomst worden gescreend zodat de beste honden geselecteerd kunnen worden. Ook de verbeteringen na een kruising met een ander ras kunnen worden gemeten en beschreven. Het ECGG kan ook aangeven welke gezondheidstesten en welke dna-testen van belang zijn om de keuzes in de fokkerij zo verantwoord als mogelijk te maken.

Verbeteringen

Waar willen we in ieder geval verbeteringen realiseren?

Allereerst moet de schedel van de honden minder extreem brachycefalisch worden. Dit betekent meer ruimte in de schedel voor de hersens, een ruimere gehoorgang, diepere kassen waar de ogen zo in liggen dat de honden niet of nauwelijks oogwit tonen en bovenal een snuit waarin de structuren van het ademhalingsysteem zoveel ruimte hebben dat de ademhaling niet gehinderd wordt.

Het inkruisen van andere rassen zal de genetische variatie fors verbeteren. Hierdoor zal ook de kwaliteit van het auto immuunsysteem toenemen en de kans op (erfelijke) ziektes en zogenaamde inteeltdepressie (onvruchtbaarheid, kleiner wordende nesten) zal afnemen.

Stambomen

Alleen honden die deel uit maken van een ras ontvangen een stamboom van de Raad van Beheer. In de nabije toekomst kunnen nakomelingen van outcross projecten aangekeurd worden. Er wordt dan beoordeeld of ze voldoende lijken op het desbetreffende ras en of ze het ras kunnen verbeteren. Het zal lastig worden voor de fokkers van Griffons/Petit Brabancons om een aantal uiterlijke kenmerken ingrijpend te veranderen en er toch voor te zorgen dat de overige uiterlijke kenmerken voldoende tegemoet komen aan de eisen die de ras standaard stelt. Raszuivere fokkerij van de Griffon/Petit Brabancon is echter geen optie meer omdat dit door de Nederlandse Wet verboden is. We kunnen dus wel stellen dat we een behoorlijke uitdaging tegemoet zien! Natuurlijk gaat Gezondheid boven exterieureisen.

Relevante Artikelen

Brachycephale honden_ rashond of ramphond?

fokken-met-kortsnuitige-honden

 

 

135d7e8f-7ca0-4c9a-8f35-1ebbf79865d9

 

 

 

 

 

 

 

plannen/plans 2022

Dit zijn onze (voorlopige) plannen voor 2022

“Voorlopige plannen” dus deze kunnen altijd veranderd worden.

These are our preliminary plans for the year 2022

“Preliminary” so they can always be changed.

lijnpoot

In 2022 (zomer/najaar) hopen wij op een nestje (Outcross) Griffons / Petit Brabancons van volledig op gezondheid geteste ouders.

Zie ook: Tijd voor een nieuwe weg

 

86254fa1-3526-4bfd-99c5-4b3ecf99306cF2 Generatie 75 % Griffon/Petit Brabancon


lijnpoot

 

Indien u interesse heeft in een pupje, neem dan gerust contact met ons op via email of per telefoon, 0629217398  of   info@allemastate.nl

If or When You have any  interest in a puppy, you can contact us through email or Phone, +31 6 2921798  or  info@allemastate.nl


lijnpoot

Kampioenen / Champions

lijnpoot

Ch. Neibade’s Wonderful Life (Tinus)

Tinus06

lijnpoot

Ch. Imgosbull Nothing Compares to Me (Katya)

Katya

lijnpoot

Ch. Imgosbull Give Me Everything

Svetlana

Svetlana

lijnpoot

Ch. Outgoing Odylia fan Allemastate (2015)

ODYLIA

lijnpoot
Anne
lijnpoot
Cocolijnpoot
Fellow
lijnpoot

Tinus x Svetlana

Op 26 december 2017 heeft Svetlana twee dochters gekregen (Kampioen Imgosbull Give Me Everything)

Our lovely Svetlana (Ch. Imgosbull Give Me Everything) has given birth to two little girls on December 26, 2017

De vader van de pupjes is onze Tinus (Jeugkampioen Neibade’s Wonderfull Life)

Proud Sire of the pups is our Tinus (Ych Neibade’s Wonderfull Life)

Beiden zijn Griffon Belge black&tan

Christa Svet Fan Allemastate

Christel Svet Fan Allemastate

Stamboom van de pups/pedigree

5C207610-EDDA-4FC3-B3F8-AFD2B54D2608

 

Zowel Tinus als Svetlana hebben alle gezondheidsonderzoeken die door de rasvereniging zijn voorgeschreven, ondergaan.

Both Tinus and Svetlana are fully Health Tested as required by the Breed Club

(Syringomyelia) MRI-scan: Tinus: CM/SM 0/0  Svetlana: CM/SM 2/0

Patella Luxatie: Tinus: 0/0    Svetlana: 0/0    (vrij / clear)

ECVO Oogtest/Eyetest: Tinus: vrij (clear)  Svetlana: vrij (clear)

 

Dogshow Eindhoven 2017 “Tinus”

Dogshow Eindhoven 2017

Neibade’s Wonderful Life  “Tinus”

1 excellent in Junior Class, CAC, Best of Breed

Svetlana Kampioen

Onze Griffon Belge Imgosbull Give me Everything (Svetlana) is tijdens de Clubmatch van de EGCN

NEDERLANDS KAMPIOEN  geworden.

Natuurlijk zijn wij heel blij met dit resultaat en feliciteren ook de fokker, Irina Gorshkova

Svetlana Kampioen

 

Our Griffon Belge “Imgosbull Give me Everything” is now

DUTCH CHAMPION

Also many congratulations to her breeder Irina Gorshkova

 

 

 

Lid van

Wij zijn lid van een aantal Kynologische (Ras) verenigingen.

Dit zijn:

Odylia Nederlands Kampioen

 

 

 KAMPIOEN OUTGOING ODYLIA FAN ALLEMASTATE

(Ch. Tangetoppen’s Ballroom Blitz  x  Ch. Bacara von der Oelmühle)

 

Odylia006

Foto’s van Viking

Viking Imme fan Allemastate

Outstanding Obama fan Allemastate Immeke Anne fan Allemastate

Geboren op 18 november 2014

Anne overleden/passed away

Anne Floor fan Allemastate

Anne

Op 10 juli 2015 hebben wij afscheid moeten nemen van onze kanjer

KAMPIOEN ANNE FLOOR FAN ALLEMASTATE

27 augustus 2003  –   10 juli 2015

Nederlands Kampioen, Veteranen Kampioen

Jeugdwinster 2004, Brabowinster 2006, Veteranenwinster 2012

Beste Mopshond Teef 2012 van Commedia

Ze blijft altijd in onze gedachten en leeft gelukkig voort in haar nakomelingen.

oorkonde

On July 10, 2015 we had to say goodbye forever to our most beloved

CHAMPION ANNE FLOOR FAN ALLEMASTATE

August 27, 2003   –   July 10, 2015

Dutch Champion, Veteran Champion

Amsterdam Youth Winner ’04, Brabowinner 2006, Amsterdam Veteran Winner 2012

Best Pug Bitch of the Dutch Pug Dog Club in 2012

She will Always be in our thoughts and will stay alive in her offspring.

 

 

 

Unique en Vlinder foto’s/pictures

Unique Una fan Allemastate

(Ch Idefix v. Oogappel Diesajn x Arizona v. Shaka’s Royal Kraal)

Vlinder Imme fan Allemastate

(Outstanding Obama fan Allemastate x Immeke Anne fan Allemastate)

 

Idefix Commedia 2014

Idefix v. Oogappel Diesajn, Ned. Jeugdkampioen 2013

werd

BESTE MOPSHOND 2014 in de competitie van COMMEDIA, de vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland

Our Ch Idefix v. Oogappel Diesajn , Ych’13

became

BEST PUG 2014 of the Dutch Pug Dog Club Commedia

 

(Ch Tangetoppen’s Obelix  X  Ch Wanda von der Oelmmuhle)

idefix8

 

Odylia Jeugdkamp/Youth Ch

Op 2 november 2014, tijdens de Internationale Dogshow Bleiswijk werd Outgoing Odylia fan Allemastate wederom eerste in de Jeugdklasse. Dit was de derde keer en daarmee werd ze Nederlands Jeugdkampioen.

On November 2, 2014, at the International Dogshow Bleiswijk, Outgoing Odylia fan Allemastate became Dutch Youth Champion, after winning Youthclass for the third time.

 

Odylia006

Foto’s